Cara Penggurusan Stress

0 comments Sunday, January 10, 2010
Salam dan selamat sejahtera..

Kali ini Juan nak kongsikan kepada anda semua pasal STRESS ni. Senang cite cara atau tips pengurusan stress. Adakah anda semua tahu anda stress sebab menerima terlalu banyak tekanan atau bebanan kerja? Sering merasa penat atau keletihan juga boleh menyebabkan anda stress. Bagaimana kalau anda cuba amalkan beberapa tip mudah untuk mengurangkan stress anda.KETAWARasanya tiada cara yang paling mudah untuk mengurangkan stress selain dari ketawa. Kerana ketawa merupakan ubat yang mujarab selain daripada doa dan amalan. Ketawa merupakan terapi yang paling baik dan berkesan. Malah, ketawa juga boleh mambuatkan hati kita menjadi lebih tenang. Selain itu, ketawa kita juga dapat menyenangkan hati orang lain yang berada disekeliling kita. Oleh itu, jangan malu atau segan untuk ketawa atau paling kurang senyumlah dengan seikhlas hati anda.

URUTAN SENDIKadangkala, bebanan kerja yang banyak memyebabkan kita sakit bahu, belakang dan sengal-sengal sendi. Lakukan sedikit urutan lembut pada titik-titik akupunktur, sekitar mata dan hidung. Tekan atau picitkan perlahan-lahan dan lembut sehingga pening dan sakit anda beransur hilang.

BERJALANSelain itu, anda juga boleh berhenti membuat kerja anda tu sementara dan lakukan sedikit senaman ringan. Tubuh badan yang stress pula akan membuatkan kita keletihan dan tidak bermaya. Cuba berjalan sekurang-kurangnya 5-10 minit. Dengan cara ini anda dapat melegakan ketegangan dan keletihan anda ketika bekerja dan ia juga merupakan senaman kecil yang berkesan. Juan pasti ini juga dapat meningkatkan produktiviti anda.

SEKS TERATURHaa.. Yang ni Juan dapat daripada pembacaan. Bagi yang sudah berumah tangga, seks teratur juga dapat membantu mengatasi ketegangan atau stress ini. Hubungan intim yang teratur boleh mengembalikan mood anda untuk keesokan harinya.

CIUMAN
Ciuman yang hangat membuatkan tubuh boleh menjadi lebih relaks, tenang dan penuh dengan cinta dan kelembutan. Ia menghasilkan gelombang positif pada otak dan perubahan kimia yang lain. Manfaatnya lebih kurang sama dengan meditasi.

DOAKetika anda stress, kelenjar adrenalin tubuh anda akan mengeluarkan bahan kimia yang berfungsi meningkatkan degupan jantung dan tekanan darah serta serta menurunkan kekebalan tubuh anda. Doa merupakan cara yang lebih berkesan untuk mengurangkan stress dan sekaligus mendekatkan diri dengan Allah. Selain doa, bagi yang beragama Islam boleh la menunaikan solat. Juan pasti anda akan menjadi lebih rilex.

Setakat ini ajelah perkongsian Juan pada kali ini. Semoga anda dapat menggunakan perkongsian ini dengan baik. Diharapkan, anda semua dah tak stress lagi selepas ni.
Dan jika ianya terjadi, diharapkan anda tahu bagaimana hendak menguruskannya.

Sekian, terima kasih kerana sudi melawat blog saya ini.

Norazwan aka Juan,

Sahabat internet anda.
Read On

Mengenai Penulis

Penulis merupakan seorang pelajar yang masih menuntut. Berminat dalam bidang kejuruteraan, perniagaan internet dan juga hubungan. Penulis juga ingin menyebarkan/berkongsi ilmu yang ada, supaya ia tidak menjadi sia-sia. Selamat membaca dan salam perkenalan.

Ikhlas,

Norazwan aka Juan